Numele lunii noiembrie (latină: November) vine de la cuvântul latinesc novem, nouă, pentru că luna noiembrie era a noua lună în calendarul roman.  În limba română, luna noiembrie se numește popular și brumar, este perioada brumei, sunt însămânțate toate grânele de toamnă și totul este gata pentru iarnă.

Aflată la graniţa dintre toamnă și iarnă, luna noiembrie prezintă aspecte ale sezonului de toamnă, cel puţin în primele două săptămâni, treptat spre sfârșitul lunii pot să apară fenomene specifice sezonului rece cu lapovită, ninsori în zonele montane, dar și în jumătatea de nord a ţării. Nopțile senine vor accentua frigul, iar bruma și înghețul la nivelul solului vor fi din ce în ce mai frecvente.
Circulaţia maselor de aer, mai frecvente din nord şi nord-est, vor duce la scăderea treptată a temperaturilor, astfel temperaturile medii lunare nu mai depăsesc 8°C în zona litoralului, 6…7°C în Lunca Dunării şi Bărăgan. Valori puţin mai coborâte de 5…6°C sunt specifice Câmpiei Române, Subcarpaților Olteniei și Munteniei, sudului Moldovei, Câmpiei Vestice și Dealurilor Vestice, în timp ce în Maramureș, în vestul și centrul Transilvaniei, în Bucovina și în Subcarpații Moldovei temperaturile medii se vor situa între 3…5°C. Pentru zona munților cu altitudini mai mici şi în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, unde inversiunile termice sunt destul de frecvente, temperaturile medii se vor încadra între 0 si 3°C, iar la înălţimi mai mari de 1700 m, acestea vor fi negative.

Urmărim în tabelul de mai jos valorile cele mai ridicate înregistrate pentru luna noiembrie, recordurile absolute din data de 1 noiembrie 1926

Cele mai călduroase luni de noiembrie din ultimii 60 de ani le afișăm mai jos. A se observa temperatura medie lunară de 8,5 grade Celsius înregistrată în noiembrie 2010.

Cele mai scăzute temperaturi din noiembrie

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii înregistrate în luna noiembrie:
Pesceana-Cuieni (Județul Vâlcea) 452.5 l/mp în anul 1912;
Drobeta Tr. Severin (Județul Mehedinti) 357.9 l/mp în anul 1937;
Poienile de sub Munte (Județul Maramureș) 346 l/mp în anul1952;
Balta (Județul Mehedinti) 333.7 l/mp în anul 1937.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie