În 2020, incendiile arctice au eliberat în atmosferă cu 35% mai mult CO₂  faţă de întreg anul 2019. O cantitate de aproximativ 205 megatone au fost emise doar în iunie și iulie, în timp ce Siberia a fost afectată de caniculă.

În data de 20 iunie 2020 a fost înregistrată o temperatură maximă record. S-au atins +38°C în zona VERKHOYANSK! RECORD MONDIAL ABSOLUT PENTRU CERCUL POLAR DE NORD.

Temperaturi maxime înregistrate în data de 20 iunie 2020, +38°C în zona VERKHOYANSK / weatherobs.com

Siberia a avut cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor. Rusia a devenit țara cu cea mai mare anomalie a temperaturii aerului de la începutul acestui an.
+ 30.5°C a fost temperatura înregistrată în stația Yarol ‘ în Sibéria pe 24 mai. Locație situată în apropierea Cercului Arctic.

Anomalie termică, ianuarie – mai 2020

Datorită conținutului ridicat de carbon în permafrost, dezghețarea acestuia contribuie la eliberarea de gaze cu efect de seră; vorbim de dioxidul de carbon (CO2) și metan (CH4) în atmosferă.

Cele mai recente date, furnizate de serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus al E U , arată că până în 24 august au fost eliberate 245 megatone de CO2 din incendiile din acest an. Cifra pentru tot anul trecut a fost de 181 megatone.

Numărul maxim de observații la focare active a fost de aproximativ 600, la sfârșitul lunii iulie; comparativ cu 400 în 2019. Numărul echivalent mediu între 2003 și 2018 a fost de aproximativ 100 de focare.

Copernicus a estimat că 205 megatone de CO2 au fost emise numai între 1 iunie și 31 iulie 2020. Incendiile au coincis cu un val de căldură în Siberia, unde temperaturile au crescut la peste 30C (86F) în unele zone.

Zonă din Siberia afectată de incendii

Focare de incendii – Siberia / Copernicus, Windy.com

Dr. Mark Parrington, om de știință senior la Copernicus, a declarat că incendiile arctice din această vară ar putea crea un nou precedent. Emisiile au crescut semnificativ în iulie și începutul lunii august comparativ cu 2019. ” Anul acesta, diferența a constat într-o suprafaţă extinsă cu focare de incendii care au ars până în iulie,  timp de mai multe zile. ”

Dr. Thomas Smith, profesor asistent de geografia mediului la London School of Economics, a declarat că 2019 a fost deja un an anormal la cercul polar arctic. “Am văzut doi ani de activitate anormal de ridicată, conform înregistrărilor realizate de satelit”.

Smith a avertizat, de asemenea, că unele incendii distrugeau turbăriile arctice (permafrostul) care conțin carbon acumulat de-a lungul a mii de ani, un proces similar cu arderea combustibililor fosili.

Analiza efectuată de Smith, care a acoperit lunile mai și iunie a acestui an, a sugerat că aproximativ 50% din incendiile din Cercul polar ardeu pe solurile de turbă. Marea majoritate a incendiilor având loc în estul Siberiei.

Incendiile arctice au devenit un motiv de îngrijorare în ultimii ani, devenind mai răspândite și mai persistente în 2019 și 2020.

În iunie, serviciul de protecție a pădurilor aeriene din Rusia a raportat că 3,4 milioane de acri de pădure siberiană ardeau în zone inaccesibile pompierilor. Vara trecută, incendiile arctice au fost atât de intense, încât au dus la formarea unui nor de fum mai mare decât suprafaţa Uniunii Europene.