Gaura de ozon dezvoltată peste Antarctica se menţine şi în luna noiembrie.

*Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, gaura stratului de ozon peste Antarctica este una dintre cele mai mari și mai adânci din ultimii 15 ani.

*Gaura de ozon din Antarctica are o suprafață de 24,8 milioane de kilometri pătrați, cât toată Antactica.

*Stratul de ozon protejează pământul de radiațiile ultraviolete periculoase și este creat de substanțe chimice care epuizează ozonul.

În mod normal se formează în fiercare an, cu o creştere din luna august și o perioadă de apogeu în octombrie.

Dimensiunea neobișnuit de mare din acest an este rezultatul unui vortex polar puternic, persistent și rece. Acest lucru facilitează epuizarea ozonului, deoarece norii stratosferici polari, esenţiali pentru pastrarea stratului de ozon, se formează la temperaturi de sub -78°C. Potrivit NASA, gaura de ozon din 2019 deasupra Antarcticii a fost cea mai mică din ultimii 30 de ani , atingând maximul de 16,4 milioane kilometri pătrați și micșorându-se la mai puțin de 10 milioane kilometri pătrați. De asemenea, s-a închis mai devreme decât de obicei . Acest lucru s-a datorat condițiilor meteorologice neobișnuite de încălzire care au slăbit vârtejul polar şi care a împiedicat formarea norilor stratosferici polari.

Stratul de ozon este important deoarece protejează pământul de radiațiile ultraviolete periculoase. La sfârșitul secolului al XX-lea, stratul a fost deteriorat de eliberarea de către om a halocarburilor care diminuează ozonul, pe care Protocolul de la Montreal din 1987 a încercat să le controleze.

Gaura de Ozon, diferite stadii între anii 2002 – 2017 | ECMWF  

Dar dimensiunea găurii de ozon în fiecare an este, de asemenea, afectată de condițiile meteorologice specifice. Anul acesta, un vârtej polar puternic a răcit aerul de deasupra Antarcticii, iar aerul rece în mod constant creează condițiile ideale pentru epuizarea ozonului.

Tratatul Antarcticii, împreună cu o serie de alte tratate colaterale, reglementează relațiile internaționale în raport cu Antarctida, singurul continent de pe Pământ fără populație umană băștinașă. În acest tratat, Antarctica este definită ca fiind tot uscatul, împreună cu banchizele aflate la sud de paralela de 60° latitudine sudică.

Un viscol sever la stația antarctică ucraineană “Akademik Vernadsky”, 11 noiembrie 2020. Înălțimea stratului de zăpadă este de 170 cm. Foto: Yuri Otruba

Tratatul interzice activitățile militare și mineritul, interzice exploziile nucleare și eliminarea deșeurilor nucleare, susține cercetările științifice și protejează ecologia continentului. Experimente în desfășurare sunt efectuate de peste 4.000 de oameni de știință din multe națiuni.

Stația antarctică ucraineană “Akademik Vernadsky”, 11 noiembrie 2020 | Yuri Otruba

Intrat în vigoare în 1961, el a fost semnat de 47 de țări. Tratatul a fost primul acord de control al armamentului semnat în timpul Războiului Rece. Sediul Secretariatului Tratatului Antarcticii se află la Buenos Aires, Argentina, începând cu luna septembrie 2004.

Un viscol sever la stația antarctică ucraineană “Akademik Vernadsky”, 11 noiembrie 2020. Înălțimea stratului de zăpadă este de 170 cm.
Autorul este Yuri Otruba.