Seceta extremă şi temperaturile neobişnuit de mari au compromis lucrările agricole de toamnă. Pâmântul e tare ca betonul, iar fermierii au ajuns de la sapă la… târnăcop.  În multe zone din România nu a mai plouat de aproape trei luni, iar în sol, până la jumătate de metru, nu e picătură de apă, în consecinţă cele mai afectate sunt culturile de grâu şi de rapiţă.  Începutul de noiembrie tot fară ploi a venit, în plus peste acest fenomen extrem şi temperaturile au fost cu peste 10 grade mai mari decât cele normale.
Conform comunicatului emis de ANM ”în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de apă din sol prezintă valori satisfăcătoare, local în centrul și nordul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei”
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în centrul și nordul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Menţinerea deficitelor ridicate de umiditate în sol va determina efectuarea cu dificultate a lucrǎrilor agrotehnice în câmp, precum şi încetinirea proceselor de vegetaţie (germinare, răsărire, dezvoltarea primelor perechi de frunze) la culturile de
toamnă. De asemenea, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bunǎ şi medie în semǎnǎturile efectuate în epoca optimǎ şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfǎcǎtoare cu apǎ a solului, respectiv medie şi slabǎ în culturile înfiinţate tardiv şi
pe arealele agricole unde se vor semnala în continuare deficite de apǎ în sol.
Sub aspect fenologic, speciile de orz şi grâu de toamnǎ se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv germinare (70-100%), rǎsǎrire (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-70%).
Cultura de rapiţă îşi va continua rǎsǎrirea (30-100%) şi creşterea primelor frunze (4-7 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol.
În toate plantaţiile pomicole şi viticole se vor înregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea şi cǎderea masivǎ a frunzelor, precum şi adaptarea la condiţiile de iernare.
În general, lucrǎrile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arǎturi, fertilizǎri, recoltare de pe ultimele suprafeţe) se vor efectua în condiţii relativ bune.