Ceața este un fenomen meteorologic, care constă dintr-o aglomerație de particule de apă aflate în suspensie în atmosferă în apropierea suprafeței solului, care reduce vizibilitatea orizontală sub 1.000 de metri.

 Acest aspect al vremii este determinat de un câmp de presiune atmosferică ridicată, centrat deasupra Rusiei Europene. Extinderea acestuia până deasupra Mării Negre determină o circulaţie a aerului est-sud/estica desupra ţării noastre. În acest fel masa de aer care ajunge aici este caldă şi umedă. La contactul cu suprafaţa terestră mai rece, temperatura aerului scade şi vaporii de apă se condensează. În acest fel apare ceaţa.

Vântul slab favorizează formarea ceţii, prin reducerea amestecului turbulent de aer din apropierea solului. Ceaţa formată este numită de specialişti ceaţă advectiv-radiativă. Pentru că transportul de aer cald şi umed continuă uneori mai multe zile, acest tip de ceaţă este mult mai persitent. Ceaţa advectiv radiativă este însoţită de nori joşi, de tip stratus, din care cade burniţa. Aceştia ecranează razele de soare, care nu mai ajung astfel la suprafaţa terestra pentru a o încălzi. În acest fel ceaţa se menţine o perioadă mai mare de timp.

Ceața este mai frecventă toamna și primăvara, când temperaturile sunt mai scăzute și vaporii ating starea de saturație la o cantitate mult mai mică în unitatea de volum decât în timpul verii. Ceața se formează îndeosebi dimineața și seara.

Ceața se formează mai frecvent în văi unde temperatura este mai scăzută și umiditatea este mai mare.