• Pinguinii sunt singurele păsări care nu zboară adaptate la scufundare, propulsate cu ajutorul aripilor. Pentru aceasta, în timpul evoluției, aripile au devenit înotătoare puternice cu articulații rigide, care împiedică mișcările independente ale oaselor care o alcătuiesc. Oasele pinguinilor sunt mai dense și mai dure, ceea ce le face mai rezistente în cazul impacturilor cu apa și reduc flotabilitatea prin creșterea greutății. Picioarele sunt situate mai în spate față de alte păsări, lucru ce le conferă o statură bipedă, dar care le îngreunează mersul pe uscat. În schimb, acestea îndeplinesc funcția de cârmă atunci când se află în apă. În apă, pinguinii pot ajunge la viteze de până la 60 km/h, dar viteza lor obișnuită este situată între 5–10 km/h. Rezervele de oxigen se găsesc în țesutul muscular, care conține mari cantități de mioglobină, ceea ce face pinguinii capabili să reziste mult timp scufundați, până la 18 minute în cazul pinguinului imperial (Aptenodytes forsteri).Pinguinii au capacitatea de a reține mare parte din temperatura corporală, fiind perfect adaptați la condițiile de frig extrem din zonele în care trăiesc. Au un înveliș consistent de țesut gras sub piele, un sistem vascular specializat în aripi și picioare și un penaj alcătuit din trei straturi. Speciile care trăiesc în zonele mai temperate au aripile mai lungi și zone lipsite de penaj la nivelul feței. Pentru a nu se supraîncălzi, își petrec marea parte a timpului în apa rece. Greutatea unui pinguin ajunge la maximum 14 kg. https://ro.wikipedia.org/wiki/Pinguin
 • Toate cele 17 specii de pinguini se intâlnesc în emisfera sudică.
 • Pinguinii Imperiali sunt cei mai înalti, măsurând 1,20 metri, iar cei mai mici sunt pinguinii albastri, care au doar 40 cm inăltime.
 • Cel mai rapid este Pinguinul Gentoo care atinge la inot viteza de 35 km/h.
 • Coloritul lor este strict pentru camuflaj: spatele negru ii ajuta sa se ascunda in adancimile tulburi ale apelor in timp ce pieptul alb ii ajuta sa fie confundati cu luminozitatea suprafetei apei.
 • Fosilele descoperite arata ca pinguinii sunt pe pamant de aproape 60 milioane de ani.
 • Spre deosebire de alte pasari care pierd din cand in cand cateva pene, pinguinii naparlesc complet din prima.
 • Unele specii de pinguini sunt fidele, imperechindu-se cu acelasi partener in fiecare sezon.
 • Majoritatea speciilor construiesc cuiburi pentru oua din pietricele si pene, insa pinguinul imperial isi cloceste oul pe picioare, sub burta, unde are un strat de piele mai bine vascularizat ce incalzeste cu succes oul.
 • În unele specii, masculul este cel care cloceste oul, in timp ce femela pleaca la vanat. Aici este ideal ca masculul sa fie mai dolofan, pentru a putea sta nemancat o perioada mai lunga.
 • Desi nu au urechi vizibile, pinguinii au auzul foarte bine dezvoltat.
 • Spre deosebire de unele animale marine care dispun de grasime pentru a-i mentine temperatura, pinguinii se bazeaza pe “capcana” de aer cald situata intre piele si pene, generata de caldura musculara.
 • Sunt pasari ce nu zboara. In timp ce toate pasarile au aripi, pinguinii au aripioare ce ii ajuta la inot.
 • Nici un pinguin nu traieste la Polul Nord.
 • Isi petrec jumatate din viata in apa, iar cealalta jumatate pe uscat.
 • Prind pestii cu ciocul pe care ii inghit intregi.
 • Oul de pinguin se cloceste in general 35 de zile.
 • Pinguinii sunt singurele păsări care nu zboară adaptate la scufundare, propulsate cu ajutorul aripilor. Pentru aceasta, în timpul evoluției, aripile au devenit înotătoare puternice cu articulații rigide, care împiedică mișcările independente ale oaselor care o alcătuiesc. Oasele pinguinilor sunt mai dense și mai dure, ceea ce le face mai rezistente în cazul impacturilor cu apa și reduc flotabilitatea prin creșterea greutății. Picioarele sunt situate mai în spate față de alte păsări, lucru ce le conferă o statură bipedă, dar care le îngreunează mersul pe uscat. În schimb, acestea îndeplinesc funcția de cârmă atunci când se află în apă. În apă, pinguinii pot ajunge la viteze de până la 60 km/h, dar viteza lor obișnuită este situată între 5–10 km/h. Rezervele de oxigen se găsesc în țesutul muscular, care conține mari cantități de mioglobină, ceea ce face pinguinii capabili să reziste mult timp scufundați, până la 18 minute în cazul pinguinului imperial (Aptenodytes forsteri).Pinguinii au capacitatea de a reține mare parte din temperatura corporală, fiind perfect adaptați la condițiile de frig extrem din zonele în care trăiesc. Au un înveliș consistent de țesut gras sub piele, un sistem vascular specializat în aripi și picioare și un penaj alcătuit din trei straturi. Speciile care trăiesc în zonele mai temperate au aripile mai lungi și zone lipsite de penaj la nivelul feței. Pentru a nu se supraîncălzi, își petrec marea parte a timpului în apa rece. Greutatea unui pinguin ajunge la maximum 14 kg.

Sursa: http://gokids.ro/animale/pinguinul_2893.html