Primele 4 zile din noiembrie au fost la fel de fierbinţi precum cele de vară, s-au înregistrat chiar și 29 de grade Celsius, un record pentru începutul lunii noiembrie, însă căldură neobşinuită a venit la pachet şi cu un deficit major de umiditate.
Alina Şerban, meteorolog ANM: “Toată luna octombrie a fost cu un deficit mare de precipitaţii, o cantitate totală de precipitaţii pentru luna octombrie de 20 de litri pe metru pătrat, în condiţiile în care, în mod normal, ar fi trebuit să avem undeva la 43, 44.” În septembrie, a fost şi mai rău. În toată luna nu au căzut mai mult de 10 litri de apă pe metru pătrat, de patru ori mai puţin decât media obişnuită.
Pe 1 noiembrie s-au înregistrat 26,3° la Chişinău Criş, 26,1° Lugoj, şirul temperaturilor de vară a continuat şi pe 2 noiembrie, când s-au atins 26,7° la Gurahonţ, iar la Ţebea au fost 26°.
      
În data de 3 noiembrie valul de căldură a cuprins şi depresiunile din estul Transilvaniei, nu mai puţin de 26,9° au măsurat termometrele la Odorheiul Secuiesc, 26,1° la Sfântu Gheorghe, tot cald s-a menţinut şi în vest, 26,8° la Gurahonţ, iar cea mai ridicată valoare a fost de 27,0° la Ștei în județul Bihor.
În data de 4 noiembrie localităţile din rama interioară a Carpaţilor au beneficiat de cele mai ridicate valori termice, acest fenomen s-a datorat curentului descendent ”foehn”, un vânt cald, uscat și puternic, care bate dinspre crestele munților spre văi (27,7° s-au înregistrat în Baia Mare, 26,9° Odorheiul Secuiesc. 26,7° la Dej).
Temperaturile anormal de ridicate s-au meţinut şi în urmatoarea zi, pe 5 noiembrie (27° la Bistriţa, 26,6° la Batoş în judeţul Mureş, 26,1° la Dej). Următoarea zi a venit cu o scădere a regimului termic şi în aceste zone, pe 6 noiembrie nu s-au mai depăşit 22,7°la Bistriţa, 22,1° la Dej, 22,1° în Odorheiul Secuiesc.