SITUAŢIA METEO PENTRU JURNALUL OREI 13
Cerul este variabil în sud-estul ţãrii şi mai mult noros în rest.Izolat în Transilvania , Oltenia şi nord-vestul Munteniei se semnaleazã averse şi descãrcãri electrice Vântul suflã slab şi moderat , cu unele intensificãri în zona montanã înaltã. La ora 12 temperatura aerului avea valori cuprinse între 15 grade la Batoş , Şiria şi Târnãveni şi 30 de grade la Cernavodã.

PROGNOZA METEO PENTRU ZIUA ÎN CURS
Instabilitatea atmosfericã va fi temporar accentuatã, în prima parte a intervalului în zona Carpaţilor Orientali, în nord-est şi local în Carpaţii Meridionali, precum şi în centru şi sud-vest. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, vijelii şi grindinã.

Pe arii restrânse, cantitãţile de apã vor fi însemnate în special în intervale scurte de timp. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile doar izolat. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 35 de grade. În orele amiezii disconfortul termic se va menţine accentuat în sud-est, unde pe arii restrânse indicele temperaturã-umezealã (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unitãţi.

Deficitul de apă din sol se menţine la cote extrem de reduse în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Maramureș, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Transilvania și Crișana. Mai ales pentru sud-estul tării ar fi nevoie de câteva zile la rând cu ploi moderate cantitaţiv. Dacă luăm în calcul lipsa ploilor din ultimele 2-3 luni, din sol lipsesc cel puţin 100 – 150 litri/mp.

Pentru luna August 2020, conform datelor de la Administraţia Naţionalã de Meteorologie, suma precipitațiilor la nivel național a fost de 45.7 l/mp. Cu 19 l/mp sub media multianuală a perioadei 1981-2010 (64.7 l/mp).

Dintre toate regiunile, Dobrogea rămâne cea mai afectată de acest fenomen extrem. În luna August 2020 media precipitaţiilor a fost de 5,1 l/mp, față de media (1981-2010) de 32,7 l/mp.

Muntenia a fost a doua regiune lovită de secetă, media precipitaţiilor a atins doar 29.6 l/mp, față de media (1981-2010) de 59.2 l/mp

Nici zona capitalei nu a stat mai bine la acest capitol. În Bucureşti, media precipitațiilor în august 2020 a fost de 10 l/mp, față de media (1981-2010) – 51.3 l/mp.