UITE, BARZA! – 100 de cuiburi noi instalate în ultimii 2 ani, după lansarea aplicației de mobil pentru semnalizarea problemelor

Berzele au început să revină în România, din 12 martie
Companiile de distribuție ale Enel în România au amplasat 100 de suporturi metalice pentru cuiburi în ultimii doi ani, mare parte la coordonate furnizate de aplicația Uite Barza!
Toți utilizatorii de telefoane mobile smart pot semnala o zonă periculoasă pentru păsările aflate în migrație

Bucureşti, 15 martie 2019 – Migrație sigură și cuiburi noi – acestea sunt avantajele pe care le au berzele albe din România după 2 ani de la lansarea aplicației mobile Uite Barza!. Aplicația este dezvoltată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România și a ajuns la peste 9.000 de utilizatori.

100 de cuiburi noi
Peste 100 de familii de berze albe au locuințe noi sau renovate, ca urmare a semnalărilor primite cu ajutorul aplicației de telefon mobil „Uite Barza!”, în doar 2 ani de la lansarea ei oficială. Procedura este simplă – utilizatorii aplicației semnalează cuiburile de barză localizate pe stâlpi ai rețelelor electrice în poziții care prezintă riscuri, SOR analizează și livrează toate datele spre companiile E-Distribuție, iar cuiburile sunt înălțate, amplasate sau refăcute, astfel încât păsările să nu fie în pericol de electrocutare.

„Cred că aici se vede cel mai bine cât de importantă este aplicația, care este impactul ei major în protejarea berzelor albe – la începutul fiecărui nou sezon de cuibărit. Utilizatorii ne semnalează din luna iulie unde sunt cuiburile care au probleme, iar noi mergem toamna cu statistica spre partenerii noștri de la Enel. Reprezentanții companiilor de distribuție sunt singurii care au voie să urce pe stâlpii de electricitate, cei care pot monta suportul de cuib. Anul acesta, prima semnalare de stoluri de berze am avut-o pe 12 martie, dată la care deja erau montate noi suporturi metalice pentru cuiburi de angajații companiilor de distribuție ale Enel în România”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.

Un cuib de barză albă este alcătuit din crengi, pământ, cârpe, hârtii și poate ajunge și la greutatea de o tonă. Nu este casă doar pentru berze, ci adăpostește și alte specii de păsări de mici dimensiuni care încap lejer printre crengile cuibului. Riscul cel mai mare pentru berze apare atunci când puii coboară din cuib și ating firele neizolate sau când chiar cuibul atinge firele neizolate, produce un scurt circuit și ia foc. Pentru a evita acest lucru, companiile E-Distribuție au amplasat până acum peste 700 de suporturi metalice pentru cuiburi de barză albă pe stâlpi.

Zbor sigur
Amplasarea de cuiburi artificiale în locurile unde ar putea fi probleme nu este singurul avantaj pe care berzele albe îl au de pe urma acestei aplicații. Din 2018, migrația lor prin România devine tot mai sigură. Utilizatorii aplicației „Uite Barza!” pot semnala de acum orice incident din migrația berzelor – coliziune, electrocutare.

Berzele migrează în stoluri mari și trec pe lângă linii de înaltă tensiune care nu sunt semnalizate, linii cu care uneori intră în coliziune și mor. Când se odihnesc, în migrație, se pot așeza pe stâlpi de medie tensiune care nu sunt izolați, iar rezultatul este din nou unul tragic pentru păsări. Aplicația, prin intermediul funcției „Incident” preia fotografia păsării și locul unde a fost găsită moartă și le trimite către baza de date a SOR. Este realizată o hartă cu locurile unde apar aceste incidente, iar harta este trimisă companiilor Enel, suprapusă cu rețeaua și se poate interveni cu precizie. Fie sunt amplasate semnalizatoare de linie, fie sunt izolați stâlpii care prezintă riscuri pentru păsări.

Soluțiile de protejare a berzelor rămân supraînălțarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporților metalici, izolarea liniilor și amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate peste 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Caravana de inelare
În vara anului 2019, SOR va organiza cea de-a treia numărătoare a berzelor albe din România cu ajutorul aplicației. Acțiunea are loc doar vara, în perioada 25 iunie – 31 iulie, atunci când păsările sunt la cuib, iar puii sunt destul de mari pentru a fi vizibili.

Conform recensământului de berze albe organizat în 2014 la nivel european, România are 5400 de cuiburi de barză, iar an de an au fost descoperite cuiburi noi cu ajutorul aplicației. În 2018, aplicația „Uite Barza!” a fost folosită la semnalarea primelor două cuiburi de barză albă din București.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Enel este o companie energetică multinațională, unul dintre liderii integrați pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.

 

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie în România, având în ofertă atât energie electrică și gaze naturale, cât şi servicii cu valoare adăugată (precum servicii de asistenţă, produse de iluminat, servicii de asigurare, aer condiționat etc).

www.sor.ro