Calota glaciară din Groenlanda se topeşte de şapte ori mai repede, faţă de perioada 1990 – 2000. Oamenii de stiinţă susţin că această topire accelerată a dus, începând cu 1992, la cresterea globală a nivelului mărilor cu 15 milimetri. Dacă topirea gheţarilor continuă în acelaşi ritm, aproximativ 400 de milioane de oameni vor fi expusi anual, până la finele secolului, inundatiilor de coastă.

Una dintre cauzele care dus la această situaţie de criză climatică a fost persistenţa unui blocaj în sistemele de înaltă presiune în Groenlanda, vara trecută.

Emisiile de carbon, în creştere de la un an la altul, ar fi un alt factor primordial în topirea accelerate a calotei glaciare.

Folosind date de la sateliții Grace și Grace-FO, precum și modele climatice, oamenii de ştiinţă susţin că pe tot parcursul anului 2019 Groenlanda a pierdut 532 de gigatone de gheață. O creștere semnificativă, faţă de anul 2012.

Sursa: bbc.com/weather

Potrivit unui calcul realizat de omul de știință climatic danez Martin Stendel, pierderile din 2019 ar fi suficiente pentru a acoperi întreaga Marea Britanie cu aproximativ 2,5 metri de apă topită.

Cercetătorii spun că pierderea este echivalentul adăugării de 1,5 mm la nivelul mediu global al mării, aproximativ 40% din creșterea medie într-un an.

Groenlanda a pierdut, începând cu anii 90, nu mai putin de 3,8 trilioane de tone de gheaţă. Viteza cu care se topeste calota glaciara a crescut şi ea. De la 33 de miliarde de tone anual (în 1990), la 254 de miliarde de tone anual (în prezent).

Sursa: bbc.com/weather

Groenlanda (în groenlandeză Kalaallit Nunaat – “Țara oamenilor”, în daneză Grønland – “Pământ verde”) este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei. Relieful insulei este de podiș și munte (cea mai mare parte fiind acoperită de straturi groase de gheață). Clima este arctică, iar vegetația destul de săracă.

Din 1990, media temperaturilor în timpul verii a crescut cu 1,8 grade Celsius și iarna cu 3 grade Celsius.

Stratul de gheață, pe alocuri încă gros de 3.800 metri se întinde pe aproape întreaga insulă. În ultimii ani, plouă mai mult, ceea ce ajută la topirea gheții. Cercetătorii au calculat o creștere a nivelului mărilor pretutindeni în lume cu peste 7 metri, dacă s-ar topi toată gheața din Groenlanda.

Scott From Scotland / twitter.com/ScottDuncanWX

Coasta de vest are parte de temperaturi din ce în ce mai ridicate, datorită Curentului Golfului, dar şi a creşterii temperaturii medii. În această parte se află cele mai multe sate și orașe, inclusiv capitala Nuuk. Aceasta are o populație de 18.000 locuitori, fiind cel mai mare oraș al Groenlandei. În total, populația insulei numără cel mult 56.000 de oameni, iar densitatea este cea mai mică din lume, în afară de Antarctica, unde trăiesc și mai puțini oameni.

Cu o suprafaţă de 2,17 milioane de kilometri pătraţi, insula se află poziţionată în nordul Oceanului Atlantic, între America de Nord şi Europa. Calota glaciară acoperă în prezent aproximativ 80% din suprafaţa Groenlandei.

Temperatura record înregistrată vreodată la Summit Camp este de 2,2C, care a fost atinsă atât în ​​2012 (13 iulie) cât și în 2017 (28 iulie). Temperaturile maxime tipice zilnice în Summit Camp sunt în jur de -35°C (−31°F) pe timp de iarna (ianuarie) și −10°C (14°F) vara în luna iulie.


 wikipedia.org

Temperaturile minime de iarnă sunt, de obicei, de aproximativ -45°C (-49 ° F) și numai rareori depășesc -20°C (−4°F).

Sursa grafica / wikipedia.org
Scott From Scotland / twitter.com/ScottDuncanWX