De mai bine de o lună de zile, sudul şi sud-estul ţării se confruntă cu fenomenul de secetă pedologică puternică și extremă. Ploile din ultimul timp au căzut neuniform, astfel avem localităti unde nu s-au strâns mai mult de 5…10 litri/mp.

Fenomenele asociate instabilităţii atmosferice au ocolit suprafeţe pe arii extinse din  Dobrogea, Muntenia, Moldova, Crisana, dar şi din Oltenia.

La acest fenomen şi vântul a jucat un rol negativ, el accelerând evaporarea apei din sol. În acest sens vorbim şi de o amplificare a fenomenul de deşertificare , precum şi de o eroziune eoliană a solului.

Afectate de lipsa precipitaţiilor sunt şi ţările din vestul continentului: Franţa, Germania, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Luxembourg.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura de porumb neirigat, la data de 18 august 2020, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Banatului, local în centrul, estul și sudul Transilvaniei, nordul Maramureșului.

Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie

https://www.facebook.com/calarasi.infotografii Botoșani, comuna Călărași | seceta la iazul din comuna

Gradul de aprovizionare cu apă al solului se situează în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, local în nordul, sudul, sud-vestul și izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei