Seceta prelungită din luna septembrie poate lua sfârşit odată cu ploile prognozate. În acest moment, pâmânul e tare ca piatra, iar agricultorii nu pot efectua lucrările de toamnă.

Toate procedeele tehnologice de pregătire a solului pentru culturile de toamnă (grâu, orz, rapiţă, secară, orzoaica) sunt afectate de secetă.

Secetă extremă în aproape toată ţara, din sol lipsesc peste 150…200 litri/mp

Lipsa precipitaţiilor din ultimele luni, dar şi temperaturile foarte ridicate au accentuat procesul de evaporaţie. Potrivit meteorologilor, în aproape toate regiunile, rezerva de umiditate din sol se află la cote deosebit de scăzute.

Cultură de floarea soarelui afectată de secetă 

Conform raportului emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm ogor se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), pe majoritatea suprafețelor agricole. Izolat în nordul și sudul Munteniei, sud-estul Transilvaniei, aprovizionarea cu apă a solului prezintă valori satisfăcătoare,

Septembrie 2020 (perioada 1 – 23 septembrie) este a 3-a cea mai secetoasă luna septemebrie din istorie. În top se află  septembrie 1961, când media precipitaţiilor la nivel naţional a atins 3,8 litri/mp.

Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie 

Abaterea termică de peste 4°C, poziţionează această lună în fruntea clasamentului celor mai călduroase luni septembrie din istorie.