A venit vara cu soare şi temperaturi în creştere pentru majoritatea zonelor din sudul și din sud-estul Europei. Valori de 10…11 unități, extrem de ridicate, vor fi atinse astăzi (1 iulie 2020) în Spania, Portugalia, Italia, Croația, Grecia, Turcia.

Spania – avertisment pentru 1 iulie / meteorihuela

Pentru astăzi (1 iulie 2020), indicele UV în condiţiile unui cer senin este prognozat să atingă valori de 8 – 9 unităţi în zonele de munte, sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia, dar şi în Dobrogea.

Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie

Ultravioletele sunt raze invizibile care fac parte din energia care vine de la Soare. Vara, în condiţii de cer senin, razele UV pot fi atât de puternice încât pot arde ochii, părul sau pielea în cazul în care aceste părţi ale corpului nu sunt protejate în mod corespunzător sau în cazul în care ne expunem prea mult la soare.

Efectul negativ cel mai comun al expunerii prelungite la soare este arsura solară. Aceasta apare atunci când celulele pielii sunt deteriorate din cauza absorbţiei unei cantităţi mari de energie solară.

Arsurile solare intensifică circulaţia sângelui spre zonele afectate ca un răspuns al organismului care încearcă să răcorească zona respectivă. În cele din urmă, celulele prea afectate mor, iar pielea se exfoliază. Dincolo de durere, arsurile solare pot provoca, în cazuri grave, cancer de piele.