Cea mai puternică tornadă, din România de până acum, de gradul F3 pe scara Fujita, este tornada de la Făcăeni (judeţul Ialomiţa), produsă în data de 12 august 2002.

O tornadă de gradul F3 este o tornadă severă cu viteza vântului între 252 – 330 km/h. Aceasta a fost cauzată de diferenţa termică mare dintre doua mase de aer rece şi tropical, care s-au intersectat pe teritoriul ţării.

În zona localitatii Făcăeni radarul a semnalat existenta unor nori Cumulonimbus cu o dezvoltare verticala deosebita, pâna la 14 Km, ceea ce a dus la fenomene violente deosebite în acea zona.
Între orele 19:45 si 20:00, ca urmare atât a actiunii frontului rece, cât si a dezvoltarilor formatiunilor noroase
datorate conditiilor locale, pe o arie restrânsa s-a produs fenomenul de vijelie, având, dupa efectele produse, o intensitate deosebită.

Efectele acestei tornade pe raza comunei Făcăeni, pe parcursul a 2 minute, au fost de: 33 de case rase complet, 395 de case distruse parţial, 14 persoane grav rănite, 3 morţi, 1000 de persoane sinistrate, o pădure de salcâmi de 120 de ha distrusă, prin ruperea copacilor la circa 1 m de suprafaţa solului.

„Bucăţi de ţiglă au fost desprinse de pe acoperişurile a circa 12 imobile, refugiul unei staţii de autobuz a fost afectat de rafalele de vânt, folia în suprafaţă de circa 200 mp de pe solariile unei gospodării s-a desprins de pe structura metalică şi aproximativ 60 de plopi şi 60 de sălcii din pădurea de la marginea localităţii au fost afectaţi”, a precizat Slt. Lăcrămioara Chirea, purtătorul de cvânt al ISU Ialomiţa