SITUAŢIA METEOROLOGICÃ PENTRU JURNALUL OREI 13
Cerul prezintã înnorãri în zona Carpaţilor Meridionali şi este variabil la senin în rest. Izolat se semnaleazã averse în zona deluroasã a Olteniei şi a Munteniei. Vântul suflã slab şi moderat, cu intensificãri izolate în sud-estul teritoriului. La ora 13, temperatura aerului avea valori cuprinse între 24 de grade la Câmpulung şi 33 de grade la Bucureşti-Filaret, Brăila, Tulcea, Hârşova.

Ora 13 
temperatura reală din termometre/umiditate / temperatura resimţită
33 grade Bucuresti / umiditate 42% / temperatura resimtita 40 de grade / in crestere pentru orele viitoare
33 grade Tulcea / umiditate 47% / temperatura resimtita 42 de grade
32 grade Calarasi / temperatura resimtita 39 de grade
32 grade Giurgiu / umidiate 51% / temperatura resimtita 40 de grade
28 grade Constanta / umiditate 60% / temperatura resimtita 40 de grade
32 grade Cernavoda / temperatura resimtita 40 de grade

Sursa: Administraţia Nationala de Meteorologie 

PROGNOZA METEO PENTRU ASTÃZI
Vremea fi cãlduroasã în cea mai mare parte a ţãrii, canicularã în regiunile sud-estice, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi, pe arii extinse în Muntenia, în cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Olteniei şi al Moldovei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 36 de grade. În sud-vestul, centrul şi sud-estul ţãrii, precum şi în zonele de deal şi de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã temporar accentuatã, ce se va manifesta prin averse, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului, vijelii şi grindinã. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi pe arii restrânse 15…20 l/mp şi izolat 25…30 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar pe spaţii mici.

Indicele de confort termic, este un index ce coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu o cantitate de vapori de apă, care există într-un amestec gazos de aer şi apă), pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman.

 

 
În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează.
 
Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.
 
Pragul critic este de 80 de unităţi. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze.
 
Aprecierea stării de confort sau de disconfort termic se poate face prin calculul indicelui temperatură – umiditate (ITU). Acest indice redă sintetic acţiunea simultană a temperaturii şi a umidităţii asupra corpului uman.
 
Dacă în două zone se înregistrează aceeaşi temperatură, dar umiditatea este diferită, senzaţia de sufocare va fi mai pronunţată în zona cu umiditate mai ridicată.
 
Practic, 35 de grade într-un aer uscat pot fi suportate mult mai uşor faţă de 32 de grade într-un aer umed.