De la inceputul anului, şi mai ales în ultimele 2 luni, Siberia se confruntă cu o anomalie termică pozitivă extrem de mare. Valorile termice au fost cu 10…20 de grade peste normalul perioadei. Întreg sezonul rece, dar şi în lunile de primăvară au fost perioade repetate cu temperaturi mai mari decât media normală.

Astăzi (20 iunie) a fost înregistrată o temperatură record. S-au atins +38°C în zona VERKHOYANSK! RECORD MONDIAL ABSOLUT PENTRU CERCUL POLAR DE NORD.

weatherobs.com/ 20 iunie 2020

(19 iunie 2020)
+34,0 ° C în Verkhoyansk, record lunar egal cu 16 iunie 1990.
+33,4 ° C în Chokurdakh, recordul lunar /  +30,6 (vechi: 30,0 ° C la 30,6 -1964) la +0,2 ° față de recordul său anual
+31,7 ° C în Srednekolymsk, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată înainte de solstițiul de vară.

Temperaturi maxime 20 iunie 2020

Siberia a avut cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor. Rusia a devenit țara cu cea mai mare anomalie a temperaturii aerului de la începutul acestui an.
+ 30.5° a fost temperatura înregistrată în stația Yarol ‘ în Sibéria pe 24 mai. Locație situată în apropierea Cercului Arctic.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată acolo, în februarie 1892, a fost de -67,8°C (-90,0 ° F). În sezonul rece, valorile termice pot coborâ frecvent la -40°…-20°C.

Anomalia termică – Mai 2020 copernicus.eu/en

Anomalia termică – Aprilie 2020 copernicus.eu/en

Luna Mai 2020 a fost cea mai călduroasă lună Mai, la egalitate cu Mai 2016.

Au apărut imagini cu spargerea gheții în râurile Siberiei și o scurgere masivă de motorină în apropierea orașului Norilsk, după ce un rezervor de la o centrală electrică s-a prăbușit. Toate acestea au fost puse pe fondul topirii permafrostului sub suporturile rezervorului.

Permafrostul reprezintă un strat de sol, roci, material organic, care se mențin la o temperatură constantă de 0°C sau mai mică pe o perioadă mai lungă de timp. Gheața constituie o parte esențială a criosferei terestre.

În regiunile emisferei de nord, unde există permafrostul, acesta constituie aprox. 25% (23 milioane km²) din suprafață. Grosimea permafrostului variază de la mai puțin de 1 m până la peste 1500 m. Cea mai mare parte a permafrostului existent în ziua de azi s-a format în perioadele glaciare reci și a supravețuit perioadelor interglaciare mai calde
Pe uscat temperatura permafrostului este de aproximativ -5 ° C

Datorită conținutului ridicat de carbon în permafrost, dezghețarea acestuia contribuie la eliberarea de gaze cu efect de seră; vorbim de dioxidul de carbon (CO2) și metan (CH4) în atmosferă

Deși planeta se încălzește, acest lucru nu se întâmplă uniform. De exemplu, Siberia de vest se evidențiază ca o regiune care se încălzește mai repede decât media și unde variațiile de temperatură de la lună la alta tind să fie mari. Ceea ce este neobișnuit în acest caz este perioada îndelungată a acestor anomalii