Datele privind rezerva de umiditate publicate de Administraţia Nationala de Meteorologie la data de 28 Octombrie 2019,  ne indică un conţinut de apa scăzut în cultura grâului de toamnă. În stratul de sol 0-20 cm, se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, pe aproape întreg teritoriul al țării.

Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, nordul și nord-vestul Munteniei, centrul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime

Începând de marţi 29 octombrie, aria de nebulozitate va cuprinde treptat cea mai mare parte a ţãrii şi va ploua ziua în jumãtatea de nord, iar spre searã şi noaptea şi în restul teritoriului. Pe arii restrânse se vor acumula cantitãţi de apã ce vor depãşi 15 l/mp.

În zona montanã precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţã şi ninsoare şi se va depune strat de zãpadã, în special în Carpaţii Orientali şi pe crestele Carpaţilor Meridionali.

Trecãtor, precipitaţii mixte se pot semnala şi în estul Transilvaniei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare la munte, iar mai ales în partea a doua a intervalului şi în sud şi sud-est.

Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie